Geschiedenis

Barbershop Difretti's

Uit de krant:

Leiden | “Di Fretti”,

zo stelde ik me ooit eens voor op een Italiaanse bloemenheuvel. ’He die moet ik onthouden, voor als ik nog eens voor me zelf ga beginnen’, dacht ik.

In April 1995 was het zover. Sindsdien prijkt op een uithangbord aan de gevel van mijn herenkapsalon aan het Noordeinde 31 de naam: “Di Fretti’s barbershop”. De Leidse herenkapper.

“Ja, veel mensen die hier voor het eerst komen denken dat ze met een Italiaan te maken krijgen“, lacht Manfred Brandhorst. ”Maar ik spreek bijna geen woord Italiaans. Wel Engels en daardoor komen er niet alleen veel Leidenaren maar ook veel Engels sprekende klanten, die tijdelijk bij buitenlandse bedrijven in de omgeving werken, naar ons toe om geknipt te worden. Dat komt ook doordat “barbershop” in de naam van mijn zaak voorkomt.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Alleen knippen?

“Ja. In het begin heb ik ook nog wel klanten geschoren, maar dat is een kostbare- en tijdrovende bezigheid geworden en als de bank vol zit worden de wachttijden te lang, dus daar zijn we mee gestopt.

Brandhorst verteld niet alleen enthousiast over zijn ’barbershop’ maar ook over de straat waar die shop in gevestigd is: het Noordeinde. “Toen ik hier kwam viel er nog niet veel te beleven. Er waren 3 winkels, maar inmiddels is het Noordeinde uitgegroeid tot een gezellig eetstraatje”, zo verwijst de kapper naar de vele restaurantjes die zich in de straat gevestigd hebben.

In de barbershop van Manfred Brandhorst kan men zich in een prettige nostalgische omgeving laten knippen. Er zijn spullen uitgestald die in een ver verleden gebruikt werden in een herensalon. ”Ik ben ooit begonnen om wat spullen te verzamelen, maar steeds meer komen ook mijn klanten met oud kappersgereedschap aanzetten“ en zelfs wild vreemden die me spullen komen brengen.

Al bij binnenkomst zie je veel van dat “gereedschap” in de etalage liggen.” Ik maak vaak mee dat voorbijgangers even de tijd nemen om dat allemaal te bekijken en te fotograferen, aldus “di Fretti”, barbier in Leiden.

Barbershop in Leiden

In de barbershop kan men ook even naar binnen lopen om een geurtje, shampoo of scheerspullen aan te schaffen. “Ik heb een shampoo-lijn, American Crew, speciaal voor heren met no nonsens producten zoals: shampoos ,gels, fibre, pomades, waxen en een hele scheerlijn van start tot finish! Plus een lijn gezichtsverzorging speciaal voor mannen.

Alleen voor heren? ”Ja, ik knip alleen heren, geen dames”. Hoezo? “Nou, dat is een heel andere tak van sport en benadering en ik heb bewust gekozen voor het herenvak”, want ook mannen verdienen het er goed en verzorgd bij te lopen en ook een beetje om de gezellige gemoedelijke sfeer terug te krijgen van mannen onder elkaar.

De barbier knipt de heren zonder afspraak, zodat zij zo binnen kunnen lopen,wanneer het hen schikt.

Geschreven door Gerrit Kleijn